Nagrade NETKO – podelitev

28. Marca smo se predstavnice naše pobude udeležile slavnostne podelitve nagrad Netko. Nagrade se podeljujejo najboljšim spletnim stranem z domeno .si.

Letošnja rdeča nit tekmovanja Netko je bila ozaveščanje splošne in strokovne javnosti o vključenosti žensk na področju kibernetske varnosti. Lansko leto, ko je bila naša pobuda uradno potrjena, smo postavile tudi našo novo spletno stran, kar nas je kvalificiralo, da smo bile vključene kot gostje s posebnim statusom.

Oglejte si naš video, kjer tri članice govorijo o osebni izkušnji študija in dela v kibernetski panogi.


Predstavitveni video Strokovnjakinje v kibernetski varnosti

Lucija Koprivc / študentka

Lucija je nedavno magistrirala na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani, smer Računalništvo in matematika. Je naša aktivna članica in navdušenka nad kriptografijo.

Lili Nemec Zlatolas/ Docentka za področje informatike

Dr. Lili je naša aktivna članica, ki že več kot 15 let pluje v akademskih kibernetskih vodah, ter si prizadeva k pravičnejšemu okolju na področju informatike ter kibernetske varnosti. Predava na Univerzi v Mariboru.

Kristina Batistič/ kibernetska strokovnjakinja

Kristina je predsednica in ena izmned prvih ustanoviteljic naše pobude. K temu jo je pripeljala njena strokovna pot, saj se vsak dan sooča z realnostjo kako je biti ženska v tem sektorju. Zaposlena je kot kibernetska svetovalka pri podjetju NIL. Lansko leto pa je bila nominiranka za Inženirko leta.


Nagrado Netko sta prevzeli Maja Horvat ter Kristina Batistič

Vesele smo, da je naša pobuda, kljub ne tako dolgemu času obstoja in delovanja, prejela posebno pozornost in izpostavljenost. Namen pobude je ozaveščanje širše strokovne javnosti o pomembnosti enakopravnega vključevanja žensk strokovnjakinj, na kibernetskem področju.

Ženske zasedajo le okoli 17% delovne sile v tej panogi, hkrati pa obstaja veliko pomanjkanje strokovnjakov na tem področju. Le z združenimi močmi ter simbiozo, smo lahko kos tem izzivom.

Ali z besedami Maje Horvat, ki je nagovorila množico na slavnostni podelitvi:“Čeprav se morda sliši kontradiktorno, si želimo družbe, kjer bi bile pobude kot je naša, nepotrebne. To bi pomenilo, da smo kot družba na stopnji, kjer se zavedamo, da le s simbiozo, lahko ustvarimo pravičnejši svet in varno informacijsko družbo.”